Trujące azotyny

Azotyny - NO2- - są drugim z kolei produktem nitryfikacji. Są one jednym z najbardziej trujących jonów, gdyż łatwo ulegają utlenianiu. Nie tylko w akwarium są szkodliwe, także dla ludzi i innych zwierząt stanowią zagrożenie. Problem polega jednak na tym, że ryby mają niewielką masę ciała i nawet niewielka ilość azotynów jest dla nich niebezpieczna.  

Skala NO2-:
Azotyny są produktem utleniania amoniaku przez bakterie Nitrosomonas w środowisku tlenowym według poniższej reakcji:
Nadmiaru azotynów nie da się zauważyć gołym okiem, dlatego gdy ich poziom rośnie, ryby mogą padać bez żadnych widocznych zmian. Niebezpieczny poziom azotyn to już 0,15 mg/l, a 0,25 mg/l to tzw. stężenie graniczne tych jonów. Najpierw śnią ryby najbardziej wrażliwe na parametry wody np. małe pielęgniczki, narybek i inne małe rybki, a później większe ryby. 

Badanie NO2-:
Do badania azotynów, jak i innych parametrów służą dokładne testy kropelkowe (nigdy nie paskowe). Polecam do tego moje dokładne testy na azotyny: 
Test ten powinien być przeprowadzany kontrolnie minimum co dwa tygodnie.
Azotyn sodu - stosowany jest jako konserwant w słabej jakości produktach

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Skalary - żaglowce